MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı; Konya Teknik Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına bağlı Kütüphanenin akademik ve idari personelinin ve öğrencilerinin kütüphane hizmetlerinden yararlanmalarına ve Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının çalışma ve hizmet politikalarına dair usul ve uygulama esaslarını düzenlemektir.
MADDE 2- (1) Bu yönerge, Konya Teknik Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına bağlı merkez ve diğer kütüphanelerine ilişkin hükümleri kapsar.
MADDE 3- (1) Bu yönerge; 124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 33 üncü maddesi ile 04.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
MADDE 5- (1) Kütüphane kullanımında uyulması gereken genel kurallar;
MADDE 6- (1) Kütüphane; satın alma, kataloglama, ödünç verme, süreli yayınlar, rezerve gibi modüllere sahip otomasyon sistemi kullanmaktadır. Çeşitli yollardan sağlanan her türlü kaynağın işlemi bu sistem üzerinden yapılır. Sistem yıllık bakım anlaşmalarıyla düzenli olarak güncellenir.
(2) Sistemi kullanan kütüphane personeli sistemin sağlandığı firma tarafından yetkilendirilerek otomasyon güvenliği için kişisel şifrelerle otomasyon sistemini kullanır.
MADDE 7- (1) Bütün kaynakların kataloglama ve sınıflama işlemleri LC Kataloglama Kuralları ve Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sitemine göre yapılır ve kayıtları MARC formatında bilgisayar ortamına aktarılır.
MADDE 8- (1) Üyeler; Konya Teknik Üniversitesinde çalışmakta olan akademik ve idari personel, ön lisans, lisans, lisansüstü öğrencileri kütüphanenin doğal üyeleridir.
MADDE 9- (1) Kütüphane üyelerinin uyması gereken ödünç verme kuralları:
KULLANICI |
ADET |
SÜRE |
UZATMA |
Akademik Personel |
10 |
30 |
3 uzatma |
İdari Personel |
5 |
20 |
2 uzatma |
Yüksek Lisans/Doktora Öğrencisi |
6 |
25 |
2 uzatma |
Lisans/Önlisans Öğrencisi |
5 |
20 |
2 uzatma |
MADDE 10- (1) Süre uzatma, üyeler tarafından ödünç alınan kaynakların başka kullanıcı tarafından kullanım talebi yoksa kurallar gereğince ödünç süresi sonunda ” tekrar kullanım süresi isteme” işlemidir. İşlemle ilgili kurallar:
MADDE 11- (1) Başka kullanıcıların üzerinde bulunan kaynaklar için ayırtma işlemi yapılabilir. Kaynak diğer kullanıcı tarafından Kütüphaneye iade edildikten sonra 1 (bir) gün içinde alınmadığı takdirde ayırtma işlemi iptal edilir. Üyeler en fazla ödünç alabilecekleri kitap sayısı kadar ayırtma yapabilirler. Rafta bulunan yayınlar için ayırtma yapılamaz. Akademik, İdari personel ve öğrenciler ayırtma işlemini kütüphaneden kütüphane web sitesinden yapabilirler.
MADDE 12- (1) Ödünç alınan bilgi kaynakları gününde iade edilmediği takdirde her geçen gün için 2 (iki) gün ödünç alamama cezası uygulanır.
(2) İade tarihini hatırlatmak kütüphanenin sorumluluğunda değildir. Ödünç alınan bilgi kaynaklarını zamanında iade etmek kullanıcının sorumluluğundadır.
(3) Kitap gün cezalarının silinebilmesi için 1- 20 inci güne kadar 1 (bir) kitap, sonrasında her 20 (yirmi) güne 1 (bir) kitap bağışı olmak şartıyla bağış yapılır. Bağış; satın alınması istenen kitap Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından tespit edilen mesleki kitaplardan biri olacaktır.
MADDE 13- (1) Kullanıcıdan zarar verdiği kaynağın güncel basımını temin etmesi istenir.
(2) Kütüphane içinde ve dışında bilgi kaynaklarına herhangi bir şekilde zarar verenlerden, bilgi kaynağının birebir aynısını temin etmesi istenir.
MADDE 14- (1) Ödünç alınan bilgi kaynağının kaybedilmesi durumunda:
MADDE 15- (1) Üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencileri kurumdan ayrılmadan önce kütüphaneyle ilişkilerinin bulunmadığına dair belge almak zorundadırlar. Belirli bir süre üniversiteden izinli olarak, emekli olarak veya istifa ederek ayrılan akademik ve idari personel, kütüphaneden ödünç aldığı bilgi kaynaklarını iade etmeden ve ilişik kesme işlemleri tamamlanmadan üniversiteden ayrılamazlar.
(2) Üniversiteden mezun durumunda olan öğrenci, ilişik kesme belgesini kütüphaneden onaylatmadan diploma veya çıkış belgesi alamaz.
(3) Kütüphaneden ödünç aldığı kitap üzerinde kayıtlı olduğu halde, üniversiteden ayrılan öğrenci, akademik ve idari personel ile diğer kütüphane üyeleri yasal işlem yapılmak üzere Rektörlük Makamına bildirilir.
(4) Bu işlemler; Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının koordinatörlüğünde, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Personel Daire Başkanlığının işbirliği ile yürütülür.
MADDE 16- (1) Öğretim yılında, bir ders kapsamında yoğun olarak kullanılması düşünülen ders kitapları ve yardımcı ders kitapları öğretim üyelerince sağlanacak, ders notları, makale fotokopileri vb. için yapılan hizmetlerdir. Bu hizmetten yararlanmak isteyen öğretim üyeleri, verecekleri dersle ilgili kaynakları kütüphaneye bildirerek, bunların rezerv bölümünde bulundurulmasını isteyebilirler. Bu kaynaklar, okuyucuların istekleri doğrultusunda saatlik olarak ödünç verilebilir.
MADDE 17- (1) Kütüphane kablosuz internet erişim hizmeti vermektedir. İnternet erişim kuralları:
MADDE 18- (1) Genel koleksiyon politikası; koleksiyon geliştirme, yenileme ve koleksiyonun genişletilmesi faaliyetleridir. Kütüphane koleksiyon geliştirme politikası üniversitenin eğitim, öğretim, araştırma alanları ve kültürel ihtiyaçları doğrultusunda belirlenir.
(2) Kütüphanenin koleksiyon oluşturmadaki temel hedefleri aşağıda belirtilmiştir:
MADDE 19- (1) Satın alma veya bağış yoluyla kütüphane koleksiyonuna girecek olan bütün kaynaklar, üniversitenin genel eğitim ve öğretim hedefine, saptanmış olan amaçlarına açıkça uygun olmak şartıyla aşağıdaki ölçütlere göre seçilirler:
MADDE 20- (1) Kütüphaneye bağış yapılan kitap, süreli yayın ve kitap dışı materyaller koleksiyon geliştirme politikası içinde Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanının oluşturduğu 3 kişilik Bilgi Kaynağı Seçme Komisyonu tarafından değerlendirilerek kabul edilir.
MADDE 21- (1) Bilgi kaynağı seçimi ile ilgili ölçütler şunlardır: