Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi

    

Etkinliğin Adı

Mühendislik ve Doğa Bilimleri alanındaki üniversite öğrencileri için TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Hazırlama Eğitimi

Etkinlik Yürütücüsü

Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM

Etkinliğin Yapıldığı Yer

Konya Teknik Üniversitesi

Etkinlik Tarihleri

17-18 Nisan 2025

Mühendislik ve Doğa Bilimleri alanındaki üniversite öğrencileri için TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Hazırlama Eğitimi etkinlik programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

TÜBİTAK 2209-B ETKİNLİK PROGRAMI

Etkinliğin Amaç ve Kapsamı
TÜBİTAK-BİDEB bünyesindeki “2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı” desteği ile düzenlenmesi planlanan “üniversite öğrencileri için sanayiye yönelik araştırma projesi (2209-B) Hazırlama Eğitimi”’nin amacı, Konya Teknik Üniversiteside dahil olmak üzere Konya şehri içinde bulunan diğer devlet ve vakıf üniversitelerdeki Mühendislik ve Doğa Bilimleri alanlarında Lisans eğitimlerinin alan öğrencilere 2209-B proje yazma eğitiminin verilmesi planlanmaktadır. Eğitim kapsamında Lisans öğrencilerinin yazacakları proje ile sanayinin bir sorununu çözmeyi hedefleyen ve/veya sanayide uygulama potansiyeli olan ürün/yöntem/süreç iyileştirme ve/veya geliştirmeye yönelik araştırma konusuna sahip lisans projelerinin gerektirdiği makine/teçhizat, sarf malzemesi, kırtasiye giderleri, seyahat, hizmet alımı vb. giderler için destek alabilmeleri amacıyla TÜBİTAK destekli araştırma projeleri hazırlamaları ve sunmaları konusunda gerekli alt yapı eğitimini vermek ve proje hazırlama geleneğinin geliştirilmesine katkı sağlaması amaçlanmaktır.

Düzenlenmesi planlanan “Mühendislik ve Doğa Bilimleri alanındaki üniversite öğrencileri için sanayiye yönelik araştırma projesi (2209-B) Hazırlama Eğitimi” ile yazılacak projeler ile 2000’den fazla işletme ile ülkemizin önde gelen sanayi şehirlerinden biri olan Konya bölgesindeki sanayi kuruluşlarıyla üniversite öğrencilerinin iletişime geçerek ortak projeler hazırlamaları konularında katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda mühendislik ve doğa bilimlerini kapsayan özellikle makine, malzeme, endüstri, inşaat, çevre, kimya, elektrik-elektronik ve yapay zekâ alanlarında hazırlanacak olan projeler için özgün konunun bulunması, projelerin cevaplaması gereken sorular, proje önerisi hazırlama, panellerde değerlendirme süreçleri, proje yürütme ve projeyi başarılı bir şekilde sonuçlandırma konuları üzerinde durulacaktır. Hazırlanan projeler ile hem öğrencilerin alanlarındaki sektörü tanımaları hem de üniversite eğitimlerinde elde ettikleri bilgi ve birikimleri kullanabilmeleri teşvik edilecektir. Tübitak 2209-B proje yürütücülüğü yapan öğrenci sayısının artması ile üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Lisansüstü eğitim alacak öğrenci sayısının artmasına katkıda bulunacaktır.

Etkinlik kapsamında TÜBİTAK programlarının akademik, sanayi ve bilimsel etkinlik kapsamında tanıtımı ve proje konularına göre uygun programın seçilmesi,  TÜBİTAK tarafından belirlenen öncelikli alanlar, proje başarıyla gerçekleştirildiği takdirde projeden oluşması öngörülen etkilerin dikkate alınması ve açıklanması, proje değerlendirmesi sırasında proje önerilerinin cevaplaması beklenen sorular, 2209-B proje önerilerinde üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinde etkili olacak özel sektör kuruluşunun belirlenmesinde dikkat edilecek hususlar anlatılacaktır. Projede özgün konunun bulunması, özgün konu bulmada kullanılacak yöntemler, teorik bir bilgiden uygulamalı bir konunun nasıl bulunacağı, proje önerilerinde amaç ve hedeflerin nasıl yazılacağı, yöntem-metot kısımlarının yazımı, proje yönetiminde iş-zaman çizelgesinin tasarlanması, projenin başarısını olumsuz yönde etkileyebilecek riskler ve bu risklerle karşılaşıldığında projenin başarıyla yürütülmesini sağlamak için alınacak tedbirler (B Planı), yaygın etki tablosunun doldurulması, proje önerilerinde bütçe kısmının oluşturulması, TÜBİTAK projelerinin başvuru sistemine yüklenmesi sırasında dikkat edilmesi gerekenler ve önemli hususlar (proforma faturalar, izin belgeleri, destek mektupları vb.) hakkında bilgiler verilecektir. Ayrıca değerlendirme sonuçlarına göre olumlu veya olumsuz sonuçlanan proje önerilerine yaklaşım ve sonraki süreçte yapılması gerekenler, TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerin yürütülmesi ve sonuçlandırılması aşamaları konularında eğitimler verilecek ve teorik eğitimler uygulamalarla desteklenerek katılımcıların etkinlikten maksimum katkıyı almaları sağlanması amaçlanmaktadır.
Katılımcı Listesi veya Kriterleri
Etkinlik için katılımcı seçiminde TÜBİTAK tarafından belirlenen kriterler dikkate alınmıştır. Buna göre katılımcıların sahip olması gereken kriterler aşağıdaki verilmiştir:

Başvuru sahibinin lisans öğrenimi* görüyor olması,

Aynı dönemde birden fazla başvuruda ve/veya önceki dönemlerde desteği devam eden bir 2209-A ya da 2209-B projesinde yer alınmamış olması,

Daha önce aynı proje için TÜBİTAK’tan destek alınmamış olması gerekmektedir.

* Açıköğretim ve hazırlık sınıfı öğrencileri başvuramazlar.

Etkinlik için katılımcı sayısı en az 50 - en fazla 80 olarak belirlenmiştir. Sınırlı sayıda katılım olacağından daha önceden TÜBİTAK BİDEB 2209-B araştırma projesi sunmuş ve projesi reddedilen öğrencilere öncelik verilecektir. Proje yazımı için gerekli bilgi birikimin oluşması ve proje yazımı/kabul süresi/proje süresi dikkate alındığında Lisans eğitimlerinin 2. ve 3. sınıflarında eğitim alan öğrencilere öncelik verilecektir.

Ayrıca etkinliğe katılacak öğrenci sayısının en az % 20’sinin Konya şehrinde bulunan diğer devlet ve vakıf üniversitelerinden olmasına özen gösterilecektir. Bunun için etkinlik Konya’da bulunan tüm üniversitelere duyurulacaktır.
Etkinliğin ve Konaklamanın Yapılacağı Yer Bilgisi

Etkinlik Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Binasında bulunan Dekanlık Seminer Salonlarında yapılacaktır. Dekanlık Seminer Salonu-1 (SALON G-230) toplam kapasitesi 100 kişi olup, 80 kişilik katılımcı sayısını rahatlıkla karşılayabilecek durumdadır, teorik ve uygulama dersleri bu salonda gerçekleştirilecektir. Panel atölye çalışması için ana salona ek olarak SALON G-208 ve SALON G-228 salonları ayarlanmıştır ve her birinin toplam kapasiteleri 100 kişidir. Öğrenciler eğitim aldıkları bölümlere göre uygun alt gruplara ayrılarak hazırladıkları proje önerileri ile atölye çalışmaları yapacaklardır. Atölyelerde katılımcılar 3’e bölünerek her grup ayrı salonda atölye çalışmalarına katılması planlanmaktadır. Etkinlik süresince verilecek olan 40’ar dakikalık eğitim derslerin aralarında 15’er dakikalık molalar verilecektir. Molalar hem dinlenme hem de katılımcıların kendi aralarında ve eğitmenlerle kuracakları etkileşimi artırabilme vesilesiyle önem arz etmektedir. Molalarda yiyecek ve içecek ikramı yapılacak olup bunun için bir pastaneden çay-kahve ikram standı ve aperatif ikramlar temin edilecektir. İkramlar için kullanılacak olan bistro masalar Konya Teknik Üniversitesinden talep edilecektir. Seminer salonunun hemen önünde bir fuaye alanının olması çay-kahve molalarında da kullanılabilecek bir alan sunacaktır. Katılımcılara öğle yemeği Konya Teknik Üniversitesi, Alaeddin Keykubat Yemekhanesinde hazırlanan özel masalarda verilecektir. Etkinlik kapsamında kullanılması planlanan üniversiteye ait konferans salonları, fuaye alanı ve yemekhanelerin kapasiteleri Ek 1’de verilmiştir.

Eğitim süresince tüm katılımcılara, eğitimcilere ve destek personellerine öğle yemeği verilecektir. Öğle yemekleri için kampüs alanımızda bulunan Konya Teknik Üniversitesi personel ve öğrencilerine yemek hizmeti sunan Alaeddin Keykubat Yemekhanesinden faydalanılacaktır(https://www.ktun.edu.tr/tr/Birim/Index/?brm=0/ZiZm1h8DwpGheFpqAvXw==). Öğle yemekleri için önerilen yemekhaneden alınan yemek ücretlerini gösteren proforma fatura Ek 2’de verilmiştir. Ders arası molalarda atıştırmalık yiyecek-içecek ikramları verilecektir. Bu ikramlıkların Konya/Selçuklu ilçesinde bulunan bir unlu mamuller firmasından alınması planlanmaktadır. Ek olarak, molalarda ikram edilmek üzere temin edilecek su, çay, seker, kahve ve tek kullanımlık bardakların fatura karşılığında zincir marketlerden alınması planlanmaktadır. Dolayısıyla hem öğlen yemekleri için hem de ders arası molalarındaki verilecek olan yiyecek-içecek ikramları için iaşe giderine ihtiyaç duyulacaktır.

Eğitim faaliyetine ait Düzenleme ve Bilim Kurulu Listesi aşağıda verilmiştir.

  • Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM, Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Düzenleme Kurulu Başkanı, Konya Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Müdürü.
  • Prof. Dr. Mustafa ACARER, Selçuk Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı.
  • Prof. Dr. Ali KAHRAMAN, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Düzenleme Kurulu Üyesi, Innopark Konya Teknoloji Bölgesi Genel Müdürü.
  • Doç. Dr. Akif DURDU, Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Düzenleme Kurulu Üyesi.
  • Prof. Dr. Murat DİLMEÇ, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı, Düzenleme Kurulu Üyesi.
  • Dr. Öğr. Üyesi Sema SERVİ, Selçuk Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Düzenleme Kurulu Üyesi