Haber Detay

Anasayfa > Haberler > Haber Detay

‘Boksit ve Kırmızı Çamurun Özellikleri ve Kritik Elementlerin Zenginleştirilmesi’ Konulu Workshopta Önemli Kurum ve Kuruluşları Bir Araya Geldi

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya’nın yürütücülüğünü üstlendiği, Türkiye için stratejik önemi olan ve ekonomik katkı sağlayacağını düşünülen ‘Boksit ve Kırmızı Çamurun Özellikleri ve Kritik Elementlerin Zenginleştirilmesi’ konulu projenin workshopu kamu ve özel sektörden önemli kurum ve kuruluşları bir araya getirdi.

 

İki oturum şeklinde gerçekleşen etkinlik proje yürütücüsü Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, ‘Seydişehir-Akseki Yöresindeki Boksit Kırmızı Çamur ve Kırmızı Topraklarda Nadir Toprak Elementleri ve Bazı Kritik/Stratejik Element İçeriklerinin Belirlenerek Kazanım Parametrelerinin Araştırılması’ adlı proje hakkında bilgi vererek projenin öneminden bahsetti.  TENMAK araştırmacılarının yanı sıra, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Üniversitemizden de akademisyenler sunumlar ile yapılan çalışmalar ve proje hakkında sunum gerçekleştirdi.

 

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyemiz aynı zamanda Rektör yardımcımız Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya yaptığı açıklamada, “Seydişehir çevresinde üretim işlemi sonrası atık ürün olan kırmızı çamur kritik hammadde yönünden zengin potansiyel bir hammaddedir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde nadir toprak elementlerinin (NTE) geri kazanımına yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Projenin özgünlüğü, kırmızı çamur yanında, boksit ve kırmızı topraklarda da bazı stratejik elementlerin zenginleştirilmesi şeklindedir. Yapılan çalışmaların ardından elde edilecek sonuçlarla  Türkiye'de yaygın olan benzer topraklarda, atık malzemede, diğer kritik elementlerin aranması zenginleştirilmesi ve üretimine yönelik sonuçlar elde edilebilecek. Bu tür çalışmalar, stratejik elementlerin kazanımı, milli kaynaklardan stratejik hammadde temini ile ülke ekonomisine, savunma sanayisine önemli katkılar sağlanabilecek” dedi. Gerçekleşen etkinliğin verimli geçtiğini ifade eden Öğretim Üyemiz, projeye destek veren ve etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

Kamu ve özel sektörden önemli kurum ve kuruluşları bir araya getiren etkinliğe Maden Tetkik ve Arama, Eti Maden İşletmeleri, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü (NATEN) ve ETİ Alüminyum A.Ş. çalışanları katıldı. Proje ortağı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin de katkı sağladığı etkinliğe Necmettin Erbakan Üniversitesi sunumları ile katkı sunarken üniversitemizden de çeşitli mühendislik alanlarından akademisyenlerimiz workshopa ilgi gösterdi.

 

 

Konya Teknik Üniversitesi KTÜN