Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ( TÜBİTAK), Konya Sanayi Odası (KSO) ve InnoPark işbirliğinde Ufuk Avrupa Programı Küme 4: Dijital, Endüstri ve Uzay Kümesi Bilgi Günü programı gerçekleştirildi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya’nın katılımcıları arasında olduğu programa TÜBİTAK, sanayi kuruluşlarının yetkilileri, kamu ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
InnoPark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesinde gerçekleştirilen etkinlikte Ufuk Avrupa Programı Küme 4 Ulusal İrtibat Noktaları tarafından Küme 4: Dijital, Endüstri ve Uzay Kümesi Çalışma Programı’nın 6 hedefi kapsamında yer alan 2023 yılı çağrıları olan İklim nötr, döngüsel ve dijitalleştirilmiş üretim, dayanıklı endüstri için kilit stratejik değer zincirlerinde artan özerklik, dünya lideri veri ve bilgi işlem teknolojileri, rekabet ve yeşil mutabakata uygunluk için dijital ve gelişmekte olan teknolojiler, küresel uzay-tabanlı altyapıların, hizmetlerin, uygulamaların ve verilerin geliştirilmesinde, konuşlandırılmasında ve kullanılmasında açık stratejik özerklik, dijital ve endüstriyel teknolojilerin insan merkezli ve etik gelişimi konuları katılımcılarla paylaşılarak kapsamlı bilgiler verildi.
Açılış konuşmasını InnoPark Genel Müdürü ve aynı zamanda Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı’nın yaptığı konuşmada Botsalı, “Inovasyon ekonomik ivmeninen en temel itici gücü ve bugün gelişmiş ülkelerdeki ekonomik büyümenin yüzde 75’i teknolojik inovasyonlardan ortaya çıkıyor. Tüm dünya ülkeleri bugün ulusal ve bölgesel teknoloji geliştirme bölgeleri ile iyi çalışan inovasyon ekosistemi oluşturmaya çaba sarf ediyor. Gelişimin en büyük girişimlerinden olan biri olan bu hamleler ile ülkeler birbiri ile yarış halindeyken Avrupa Birliği de ekonomik ve siyasi gücünü korumak için bu çaba içerisinde yer alıyor. Ülkemizde de çeşitli programlar ile yerli ve milli ekonomi hamleler gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bu noktada bilgi vereceğimiz konu başlıkları ile ilgili ülke olarak gelişimimize destek sağlayan projelerin artmasını isterken Innopar olarak iş birliği içerisinde olduğumuz üniversiteler ve Konya’da bulunan şirketlerin Avrupa Birliği projelerinde rol almasına çok büyük önem veriyoruz” dedi.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Serpil Edebali, kendi koordinasyonluğunda yürütülen ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından kabul edilen “Enerji Yönetiminde Büyük Öneme Sahip Maliyet Avantajlı Atık Su Dönüşümüne Katkı Sağlayan Waste2Fresh Projesi ile ilgili projenin kapsamı, amaçları, ilerleme süreçleri ve hedefleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.