KTÜN’den Basın Mensuplarına ‘Yapay Zekâ’ Eğitimi

Üniversitemiz ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü işbirliği ile "Yapay Zeka ve Basında Uygulamaları Eğitim Programı" düzenlendi.

Taş Bina Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen programla Konya, Aksaray ve Karaman’da faaliyet gösteren basın mensuplarına yapay zekânın dünü, bugünü ve geleceği anlatıldı.

Konya’da ilk ve tek olarak Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) bünyesinde açılan Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi bölümü öğretim üyeleri tarafından verilen eğitim programında yapay zekanın basın ayağına değinilerek basındaki uygulamaları anlatıldı.

Program öncesinde ilk olarak kürsüye gelen İletişim Başkanlığı Bölge Müdürü Oğuz Tunç, Yapay zeka konusundaki bilinçlenmenin önemine dikkat çekerek, “Üretilen bilgi ve haberin insanlar veya robotlar tarafından mı üretildiğinin net olarak ayırt edilmediği bir ortamda, geleneksel medyanın toplumun güvenini kazanma noktasında ciddi bir fırsata sahip olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı. Tunç, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yapay zekanın istenilen bilgi veya mesajı öne çıkarma, çoğaltma ve aksi sedasının görünürlüğünü minimize etme kabiliyeti dezenformasyonu artırırken aynı yapay zeka teknolojilerinin geleneksel basın faaliyetlerini de kolaylaştırıp hızlandırdığı görülmektedir. Bu itibarla merkezinde insan olan birçok faaliyeti otonom şekilde icra edebilen yapay zeka teknolojilerinin imkan ve kabiliyetlerinin, yaşadığı toplumun ve coğrafyanın gerçeklerine bigane kalmayan basın mensuplarıyla buluşmasını ve hakikat mücadelesinde etkili şekilde kullanılmasını çok önemsiyoruz."

“TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR İÇİN HER TÜRLÜ İMKANI SAĞLIYORUZ”

Daha sonra kürsüye gelen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hüseyin Deveci, teknoloji çağında yaşandığını ve teknolojiden geri kalmanın mümkün olamayacağını söyledi. Teknolojinin birçok alanda hayatı kolaylaştırdığına dikkat çeken Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deveci, KTÜN olarak teknolojik gelişmelere ve ülkenin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla öğrencilere teknolojik araştırmalar için imkân sağladıklarını, ülkeye faydalı olabilecek her türlü çalışmaya destek vermeye devam edeceklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından program kapsamında KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Gündüz ile Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı, Yapay Zeka Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Engin Eşme yapay zeka konulu sunum yaptı.

Program sonunda ise eğitimi veren hocalara teşekkür plaketi ve çeşitli hediyeler takdim edildi.