Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen "Yapılarda Kullanılan Beton ve Harçlar ile Bileşenleri Semineri" çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.
KTÜN Prof. Dr. Halil Cin Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muazzez Çelik Karakaya, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köken, İnşaat Mühendisliği Bölümü başta olmak üzere öğretim üyeleri, öğrenciler ve sektörün önde gelen temsilcileri katıldı.
Rektörümüz Prof. Dr. Osman Nuri Çelik seminerin açılışında yaptığı konuşmada, “Sektörel anlamda İnşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerimiz ile sektörümüzden diğer katılımcılarla birlikte düzenlediğimiz bu etkinlikte; Sürdürülebilir İnşaat Mühendisliği Uygulamalarını Beton ve Çimento Yönünden Ele Alırken Detaylı Olarak; Beton Uygulamaları, Beton Prefabrikasyonu, Beton Bileşenleri, Bağlayıcılar, Mimarlık ve Beton konularındaki son güncel gelişmeleri ele alan sunumlar yer alacaktır. Verimli geçeceğine inandığım seminere katkılarından dolayı katkı sunan Türk Çimento ve Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonuna, İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesine, Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa bilimleri Fakültesi Dekanlığına ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köken de “Çağımız yenilik ve gelişmeler çağıdır. Yapılan yeni araştırmalar ve teknolojik gelişmeler ile beton ve harç sektörü de devamlı bir gelişme halindedir. Bizlerinde çağın gerisinde kalmamak, yerimizde saymamamız için bu gelişmeleri takip etmemiz bir zorunluluktur. İyi bir mühendis olmamızın gerekliliklerinden birisi de gelişmeleri ve yenilikleri takip etmekten geçmektedir. Bugün burada düzenlenen seminer kapsamında değerli katılımcılarımızın sunumları ile beton ve harç sektöründeki gelişmeler ortaya konulacaktır. Gerçekleştirilen sunumlarla siz katılımcıların beton ve harç konusundaki yenilik ve gelişmelerden haberdar olmasına önemli katkılar sağlanacağına inancım tamdır” ifadelerini kullandı.
KTÜN İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ülkü Sultan Keskin ise yaptığı konuşmada, “İnşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerimiz ile sektörümüzden diğer katılımcılarla düzenlediğimiz bu etkinlikte, gelecekteki kaçınılmaz hammadde kıtlığını akılda tutarak binadaki sürdürülebilirliği yeniden düşünmek, inşaat mühendisliği ile mimarlık arasındaki boşluğu sürdürülebilir inşaat mühendisliği uygulamaları kapsamında kapatmak, Mimarlık disiplinlerini “uygulamalı” bir proje üzerinde aktif bir iş birliği ile yeniden ele almak, öğrencilerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığını artırmak ve bu konudaki bilgilerini geliştirme konularını ele almayı planlıyoruz” dedi.
Mimarlık ve inşaat alanlarında faaliyet gösteren çalışmacıları bir araya getiren seminerin ilk bölümünde Türkçimento’dan İnşaat Yüksek Mühendisi Barış Akbelen tarafından çimento ve beton teknolojisindeki gelişmeler katılımcılarla paylaşıldı. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Genel Sekreteri Reşat Sönmez ise sunumunda “Hazır Beton Üretimi - Beton Uygulamalarını” aktardı.
Seminerin ikinci bölümünde ise Türkiye Prefabrik Birliği (TPB) Teknik Sorumlusu Alper Uçar, Beton prefabrikasyon üzerine yapılan uygulamaları anlattı. Katkı Üreticileri Birliği (KÜB) Ürün Yöneticisi Devrim Nazlıkol’da “Beton Bileşenleri ve Fiberler” üzerine sunumunu yaptı.
Seminerin son bölümünde, Kireç Sanayicileri Derneği (KİSAD) Genel Sekreteri Coşkun Gönültaş, “Kireç Bağlayıcıları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Son olarak İstanbul Arel Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyesi Dr. Ferhan Yalçın, “Betonu Mimarlıkla Anlamak” başlıklı konuşmasını yaptı. Seminerlerin takdim ve soru/cevap moderatörlüğü İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Öztürk tarafından yapıldı ve seminerler sunumlara ilişkin soru ve cevapların tamamlanmasıyla sona erdi.