Ulusal ‘Sıfır Atık’ hareketine dahil olan Konya Teknik Üniversitesinde ‘Sıfır Atık Bilgilendirme Toplantısı’ gerçekleşti. KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Yel tarafından yapılan toplantıda israfın önlenmesi, atığın azaltılması ve atıkların dönüştürülmesine yönelik katılımcılara bilgilendirme yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi çevrimiçi eğitim platformu olan Uzaktan Eğitim Kapısı üzerinden yapılan toplantıda şehirleşmenin, gelişen teknolojinin ve yükselen yaşam standartlarının avantajları yaşanırken, bunların beraberinde getirdiği kaynak tüketimi, doğal dengenin bozulması ve daha fazla atığın oluşması probleminin oluşturduğu tehdit vurgulandı. Toplantı da ayrıca T.C. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2017’de başlatılan ‘Sıfır Atık’ hareketinin 2018-2023 dönemini içeren ‘Sıfır Atık Yönetimi Eylem Planı’ dahilinde aşamalı olarak ülke çapında genişletilerek hayata geçirilmesinin önemine değinildi.
Toplantının sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Esra Yel, “Önemli bir kısmı halen kullanılabilir bileşenler içeren materyaller, sadece kullanıcının o an için o materyale artık ihtiyaç duymaması sebebiyle ‘atık’ olarak nitelendiriliyor. İyi işleyen bir ekonomi, doğal kaynakların ve ham maddelerin kesintisiz akışına bağlıdır. Bu gerçeklerden hareketle atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla sıfır atık hareketi başlatılmıştır” dedi. Konu ile ilgili ulusal eylem planında 2023 yılına kadar bütün ülkede sıfır atık sisteminin kurulması ve 2023 yılında oluşan atığın; % 35’inin geri kazanım yönetimi ile bertaraf edilmesi hedefleniyor.
Prof. Dr. Yel, “Kapsamda ilgili yasal mevzuatlar ve kılavuzlar yayınlanmıştır. Kademeli olarak kamu ve özel sektör bu çalışmalara dahil olmaktadır. Üniversitemiz de 2020 yılında bu çalışmalara ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Entegre Çevre Bilgi Sistemine dahil olmuştur. Kurum çatısı altındaki herkes bu sistemin bir parçasıdır. Sıfır Atık hareketinde sürdürülebilir, profesyonel bir yaklaşımla çalışmaların gerçekleştirilmesi için oluşturulan yol haritasında eğitim/bilgilendirme çalışmaları önem taşımaktadır ve yapılan bu eğitim de bunlardan biridir. Biz de üniversite olarak akademik bina fakülte ve yurt gibi ortamlarda personel ve öğrencilerimizi bilinçlendirerek sıfır atık projesine destek olacağız. Bu kapsamda ilerleyen dönemlerde hem kurulan sistemin işleyişi, hem de bu sistem içerisinde bireylere düşen sorumlulukların anlatıldığı başka bilgilendirme ve eğitim toplantıları da yapılacak” dedi.