Haber Detay

Anasayfa > Haberler > Haber Detay

KTÜN’de ‘Engelsiz Eğitim’ Söyleşisi Gerçekleşti

Konya Teknik Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi tarafından ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle ‘Engelsiz Eğitim’ konulu söyleşi gerçekleşti.

Çevrimiçi olarak işaret dili tercümanları tarafından çevrilen ve Konya Teknik Üniversitesi Youtube kanalı üzerinden canlı yayınlanan söyleşiye Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Görmeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan, Türkiye Sakatlar Federasyonu Konya Şubesi Başkanı Ahmet Mıhçı, İşaret Dili Tercümanları Dernek Başkanı, Sağırlar Konfederasyonu Bşk, Yrd. Banu Türkuğur Şahin, KTÜN Yapı İşleri Daire Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Uyan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Fatih Koçak, Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Yüksekokulu Müdürü Meral Taşpınar, Selçuklu 3.Kademe Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Kerim Bayazıt, Bedensel Engelli Milli Sporcu, SÜ Engelli Öğrenci Temsilcisi Ömer Faruk Gönül konuşmacı olarak katıldı.

 

 Konya Teknik Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz Çakmak moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide ‘Engelsiz Eğitim’ başlığı altında engelli bireylerin eğitim hakkı konuşuldu.

 

 Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, “Engelli bireylerimizin eğitim, iş ve sosyal hayatlarındaki yaşam standartlarını engelsiz hale getirmek hepimizin sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Hepimizin birer engelli adayı olduğu gerçeğinin farkında olan bireyler olarak Engelli bireylerimizin üreten, sosyal hayatın bütün alanlarında aktif bağımsız bireyler olarak yer alabilmeleri için, her alanda gereken duyarlılığın artmasını sağlamamız gerekmektedir.” dedi.

 

Rektör Özçelik, “Üniversite olarak engelli öğrencilerin sosyal ve kültürel faaliyetlerinin yanı sıra mekânsal düzenlemelerine de büyük önem veriyoruz.  Bu kapsamda üniversitemiz “Engelsiz Üniversite” projesi kapsamında, Gelişim Yerleşkesinde erişilebilirlik çalışmaları uygulanmaya başladı. Engelli öğrencilerin konforlu bir üniversite hayatı geçirmeleri, ortak kullanım alanlarında altyapı ve donanımların sağlanması ve üniversitede engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasına yönelik yapılan çalışmalar yürütüyoruz ve bu çalışmalarımızı tüm birimlerimizde tamamlamayı hedefliyoruz. Bu vesileyle tüm engelli bireylerimizin ‘3 Aralık Dünya Engelliler’ gününü kutluyorum.” diye konuştu.

 

Engelli bireylerin eğitim imkânları, temel eğitim ve (tüm kademelerde) kaynaştırma eğitimi, ‘El Ele’ projesi ve engelli bireylere yönelik yürütülen farkındalık çalışmaları hakkında bilgi veren Konya İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük ise, “ Engelsiz yaşam, engelsiz eğitim konusunda ne kadar çalışırsak çalışalım yaptığımız iş azdır. Bu konuda daha çok çalışmamız gerektiği düşüncesindeyim. Konya’da 550 bin civarında öğrencimiz bulunmaktadır. 2 bin 50 okulumuz var bunun içerisinde işitme engelliler, görme engelli ve fiziksel engelli olmak üzere 54 tane özel eğitim okulumuz var. Tüm kademelerde 5 bin 164 kaynaştırma öğrencimiz mevcuttur. Özel eğitim tabi ki önemli bir kavram Konya’da da bu noktada güzel çalışmalar yapılmaktadır. Gerek okul müdürlerimiz gerekse öğretmenlerimizle özel bir eğitim verme gayreti içerisindeyiz. Böyle anlamlı bir günde böylesi bir etkinliğe ev sahipliği yaparak farkındalık oluşturan başta Rektörümüz Prof. Dr. Babür Özçelik nezdinde tüm Konya Teknik Üniversitesine teşekkür ediyorum. “ dedi.

 

Engelli çocuklar ve ailelerinin eğitim aşamalarında yaşadıkları sorunları dile getiren dernek başkanlarının ardından bireylerin özel gereksinimlerine göre eğitim durumlarının çeşitlenmesi gerektiğine karar verildi. Hafif orta ve ağır engellilerin eğitim ve yaşam şartları hakkında bilgi veren özel eğitim okulu müdürleri, engellilerin ürettikleri projeler ve alanında ilk olan çalışmalardan bahsetti. Özel eğitim bölümü, Özel eğitim uygulama okulları ve üniversiteler ile çocukların geleceği için işbirliği kurmak adına ilk adımlar atıldı.

Son olarak milli sporcu ve engelli öğrenci temsilcisi Ömer Faruk Gönül’ün engelli bireyler spor ve erişilebilirlik konularında ilham verici konuşmasıyla tamamlanan söyleşi, işaret dilinde alkışlanarak katılımcıların gülen yüzleri ile sonlandı.

Söyleşinin tamamına https://www.youtube.com/watch?v=4mBzNMwA-q0&feature=youtu.be bağlantısından ulaşabilirsiniz.

KTÜN Konya Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Babür Özçelik