Haber Detay

Anasayfa > Haberler > Haber Detay

Konya Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi Sonuçlandı

AFAD Konya İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi Sonuç Tanıtım Toplantısı” yapıldı.

 

Proje boyunca bilimsel çalışmalarla obruk duyarlılık haritası oluşturan çalışma ekibi, somut veriler elde ederek önümüzdeki yıllar için yapılacaklar noktasında yol haritasını belirledi. Yapılan çalışmalarda obruk oluşumlarını tetikleyen unsurlarla obrukların faylar boyunca geliştiği bilgisine dikkat çekildi. Tarım ve hayvancılıkla ilgili yapılması gereken çalışmalar konusunda da değerlendirmelerin yapıldığı Proje Sonuç Tanıtım Toplantısında obrukların insan hayatını ve yerleşim yerlerini tehdit etmemesi için üretilen çözüm önerilerinden bahsedildi.

 

Projesi Sonuç Tanıtım Toplantısına katılan Konya Valisi Vahdettin Özkan toplantının açılışında yaptığı konuşmada insanların, fiziksel ve doğal afetlere karşı geleceğe güvenle bakma ihtiyacı olduğunu belirtti. Özkan, "İlimizde de bütün dünyada da doğal afetlere karşı dirençli reflekslerin oluşturulması, dirençli şehir ve toplumların oluşturulması yönünde seferberlik var." dedi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ise yaptığı konuşmada obruk oluşumunun trafik kazası gibi ne zaman olacağı belli olmadığını belirterek konuyla ilgili tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Çelik, projenin üniversitemiz bünyesindeki Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin katkılarıyla yürütüldüğünü belirterek, proje boyunca jeolojik, tektonik, hidrojeolojik, sedimantolojik, mineralojik ve jeokimyasal bilimsel çalışmaları yürüten Üniversitemiz Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim elemanları Prof. Dr. Fetullah Arık, Prof. Dr. Yaşar Eren, Doç. Dr. Yeşim Özen, Doç. Dr. Arif Delikan, Dr. Öğr. Üyesi Güler Göçmez, Dr. Öğr. Üyesi Adnan Döyen, Dr. Öğr. Üyesi Gürsel Kansun, Dr. Öğr. Üyesi Şeyda Parlar, Arş. Gör. Dr. Berkant Coşkuner ve Arş. Gör. Alper Dülger’le birlikte emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar da 6 Şubat Depreminden günümüze kadar AFAD olarak bölgede yapılan çalışmalardan bahsetti. Bölgedeki yeniden inşa sürecinin hızla devam ettiğinin belirtti. Orhan Tatar, Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesinin ikinci aşamasında tehlike ve risk haritalarının oluşturulacağını, bu risklerin de imar planlarına aktarılmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi. AFAD bünyesinde Afet Risk Azaltma Kanunu çalışması yürütüldüğünü hatırlatan Tatar, şöyle devam etti: "Bu çalışmada belli bir noktaya eriştik. İnşallah yeni yasama döneminde Sayın Bakanımıza da arz ettikten sonra Afet Risk Azaltma Kanunu'nu da Meclis'imize sunmak istiyoruz. Tabii bunun içinde farklı farklı afet türlerine karşı risk azaltma ile ilgili, riskin finansmanıyla ilgili bir takım maddeler var. Büyükşehir Belediyeler Kanunu'muzda aslında şehirlerimizi daha dirençli hale getirmek, imar planlamaları ve risk azaltma konusunda önemli maddeler var. Bölgede obruk oluşumuna neden olan kayaların tabanı 250 metre civarında bir derinlikte. Dolayısıyla çok rahatlıkla bir takım jeofizik yöntemlerle bunların sınırlarını, derinliklerini, etki alanlarını saptamamız mümkün” dedi.

YAPAY ZEKA İLE OBRUK DUYARLILIK HARİTASI MODELİ ÜRETİLDİ

 

Konya İl AFAD Müdürü Yıldız Tosun yaptığı konuşmada obrukların yer altında oluşan karstik boşlukların yer altı suyu seviyesinin de düşmesiyle tetiklenerek meydana gelen çöküntüler olduğunu hatırlattı. Obrukların hem doğal güzellikler oluşturduğunu hem de jeolojik açıdan ilgi çekici olduğunu ifade eden Tosun, "Obruklar, insan hayatı ve tarım faaliyetleri için ciddi tehlikeler oluşturabilmektedir. Bu nedenle obruk alanlarının tespit edilmesi, izlenmesi ve önlenmesi büyük önem taşımaktadır." ifadesini kullandı. Tosun, proje kapsamında obruk oluşabilecek alanlarda duyarlılık haritalarının oluşturulduğunu ve eylem planlarının hazırlanacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Proje sürecinde saha çalışmalarında elde edilen 41 parametreyle dünyada kaya düşmesi ve heyelanlarda kullanılmış, ülkemizde ise ilk defa bu projede kullanılan yapay zeka ile obruk duyarlılık haritası modeli üretilmiştir. Elde edilen parametrelerden yapay zeka yöntemiyle 28 parametre anlamlı çıkmış ve haritamız nihai halini almıştır."

 

Proje sonuç raporuna ek olarak konu ile ilgili paydaş kurum ve kuruluşlardan uzman teknik elemanların ve ilgili kurumların yöneticilerinin katıldıkları “Duyarlılık Haritasına göre Sorunlar ve Eylemlerin Belirlenmesi”, “Alınacak Önlemler ve İyileştirme Çalışmalarının Belirlenmesi”, “Mevzuat problemleri ve Öneriler” ve “Çalıştay sonuç çıktısı ve belirlenen eylem planları” başlıkları altında düzenlenen dört çalıştayda ortaya konulan çıktılar “Çalıştay Sonuç Bildirgesi” başlıklı bir kitapçık halinde katılımcılara sunulmuş ve Obruklarla ilgili olarak Prof. Dr. Fetullah ARIK ve Arş. Gör. Alper Dülger tarafından hazırlanan “Obruk Temel Kılavuz” kitabı ile Prof. Dr. Fetullah Arık, Prof. Dr. Fetullah Arık, Doç. Dr. Süleyman Sefa Bilgilioğlu, Doç. Dr. Muzaffer Can İban, Doç. Dr. Arif Delikan, Dr. Öğr. Üyesi Güler Göçmez, Dr. Öğr. Üyesi Adnan Döyen, Dr. Öğr. Üyesi Gürsel Kansun, Dr. Öğr. Üyesi Cemil Gezgin, Arş. Gör. Dr. Hacer Bilgilioğlu ve Arş. Gör. Alper Dülger tarafından hazırlanan “Obruk Teknik Kılavuz” kitapları bilimsel literatüre kazandırıldı.

 

Toplantıya, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Rektörümüz Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD İl Müdürü Yıldız Tosun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hülya Şevik, MTA Bölge Müdürü Muharrem Göktaş, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Başkanı Şükrü Arslan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, sivil toplum üyeleri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı. Projeye katkı sağlayan proje çalışanlarına teşekkür belgeleri verildi.

 

 

Detay için tıklayınız.

 

 

 

Konya Teknik Üniversitesi KTÜN