Haber Detay

Anasayfa > Haberler > Haber Detay

Atıksu Arıtma Teknolojilerindeki Güncel Gelişmeler Konya’da Düzenlenen Çalıştayda Değerlendirildi

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Atıksu Arıtma Teknolojilerinde uluslararası çalışmalar yürüten bilim insanlarının katıldığı önemli bir çalıştay’a ev sahipliği yaptı. Çalıştay’da atıksu arıtımı ve arıtılmış atıksuların tarımsal sulamada yeniden kullanımında Hollanda, Mısır, Ürdün, Irak ve Türkiye deneyimleri paylaşıldı.

 

Hollanda, IHE Delft Institute for Water Education tarafından yürütülen, Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen, Mısır, Ürdün ve Irak’tan partnerlerin yer aldığı ve “Mısır, Ürdün ve Irak’ta Tarımsal Sulamada Arıtılmış Atıksuların Yeniden Kullanımı ve Mikrokirleticilerin Sağlık Riskleri” başlıklı projesi kapsamında düzenlenen çalıştay Konya Teknik Üniversitesi işbirliği ile Konya’da gerçekleştirildi.

 

16-20 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen ve beş gün süren çalıştaya; Hollanda, Mısır, Ürdün ve Irak’tan atıksu arıtımı konusunda deneyimli 20 kişilik uzman ekibin yanısıra, KTÜN Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Bilgehan Nas, Prof. Dr. Dilek Erdirençelebi, Dr. Öğr. Üyesi, Selim Doğan, Dr. Öğr. Üyesi Havva Ateş ve  Dr. Taylan Dolu katıldı.

 

Prof. Dr. Bilgehan Nas’ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK tarafından desteklenen ve tamamlanan “Atıksu Arıtma Tesislerinde Mikrokirleticilerin İzlenmesi ve Kontrolü” başlıklı projesi ile birlikte devam eden “Kentsel Atıksuların Tarımsal Sulama Suyu Olarak Yeniden Kullanımı: Antibiyotikler ve Metabolitlerinin Yenilikçi Arıtma Teknolojileri ile Giderimi ve Tarımsal Üretimde Atıksudan Toprak ve Bitkilere Geçişi” başlıklı projesi hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.

 

Çalıştay’da Konya atıksu arıtma tesisine teknik gezi düzenlenerek, TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerin arıtma tesisi içerisinde yer alan pilot ölçekli tesisleri ve tarımsal uygulama sahaları katılımcılara anlatıldı.  KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir’de Konya atıksu arıtma tesisinde katılımcılar ile görüşerek başarı dileklerini iletti.

 

Prof. Dr. Bilgehan Nas yaptığı konuşmada; “Dünyadaki antibiyotik tüketimi her geçen yıl çarpıcı şekilde artmaktadır. Antibiyotiklerin %75’e kadarının değişmeden veya metabolit olarak vücuttan atıldığı tahmin edilmektedir. Yapılan çalışmalar, Türkiye’de kişi başına antibiyotik kullanımının dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu göstermektedir. Antibiyotik bileşiklerin çevreye geçişlerindeki en önemli kaynak olarak ileri arıtım teknolojilerine sahip olmayan evsel ve kentsel atıksu arıtma tesisleri gösterilmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

IHE Delft’ten Prof. Dr. Peter van der Steen ve Dr. Hadeel Hosney tarafından 4 yıl süreli projeye ilişkin bilgiler paylaşıldı.  Prof. Dr. Peter van der Steen konuşmasında, 2022 yılı Eylül ayında başladıkları projenin ilk çalıştayını KTÜN ile işbirliği içerisinde yapmış olmaktan memnun olduklarını dile getirdi.

 

Konya Teknik Üniversitesi KTÜN