Uzaktan Öğretim Sürecinde KTÜN Başarısı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak tanımlanan Covid-19’a karşı Nisan 2020 tarihinden itibaren dijital teknolojiden faydalanarak uzaktan öğretime geçen Konya Teknik Üniversitesi, titizlikle yürüttüğü bir dönemi daha geride bıraktı.

KTÜN Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) tarafından yürütülen süreçte 2 milyon 189 bin 796 oturum, 18 milyon 846 bin 869 sayfa görüntüleme ile ön lisans öğretiminde 871 ders, lisans öğretiminde bin 72, yüksek lisans öğretiminde 253 ders, doktora programında 78 ders, toplamda 2 bin 674 ders senkron (canlı) olarak başarıyla tamamlandı.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından Mart 2020 tarihinde alınan uzaktan öğretim kararının ardından tüm birimlerde uyum ve adaptasyon sürecini hızla yürüten Konya Teknik Üniversitesi, uzaktan öğretim döneminde derslerin işlenmesi ve sınav uygulamalarına kadar ki süreçte, öğrenci ve öğretim elemanlarının endişe ve belirsizliğini ortadan kaldırmak için, çalışmalarını yoğunlaştırarak SMS, e-posta, web ve sosyal medya hesapları üzerinden dersler, stajlar, ödevler ve online sınav gibi konularda bilgilendirmeler yaptı. Tüm bölümlerde görevlendirilen birim sorumluları ile süreç takibi ve desteği sağlanmış olup, öğretim elemanları ve öğrenciler tarafından gelen talepler 7/24 karşılandı. Uzaktan eğitim KTÜN web sayfasında sıkça sorulan sorulara dair tüm öğretim elamanı ve öğrencilerin kolay ulaşabileceği bir platform oluşturularak, yaşanan aksaklıklar hızlıca çözüme ulaştırıldı.

Derslerin tamamının uzaktan öğretimle yapıldığı KTÜN’de pandemi sürecinde yüz yüze öğretim faaliyetlerine ara verilmesine rağmen öğrencilerine çevrimiçi olarak, derslerini bilgisayar ve mobil cihazlarla canlı olarak takip etme ve kayıt altına alınana dersleri tekrar izleme imkânı sundu.

Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından uzaktan öğretim platformunun kurulumu ve web servis entegrasyon süreci tamamlanarak sistem tüm öğretim üyeleri ve öğrencilerinin kullanımına sunuldu.  Kullanıma sunulan sistemin sağlıklı işlemesi için tüm kullanıcılarımıza telefon, mail ve yerinde destek hizmeti sağlandı. Ayrıca güz dönemini kapsayan 5 Ekim 2020 – 5 Şubat 2021 tarihi itibariyle 2 milyon 189k bin 796 oturum, 18 milyon 846 bin 869 sayfa görüntülemeye ulaşıldı. Ön lisans 871, lisans bin 72, yüksek lisans 253, doktora 78, toplamda 2 bin 674 ders senkron şekilde ders kaynak ve materyalleri (word, pdf vb. kaynaklar, etkinlik materyalleri, scorm içerikler, ödevler, anketler,her bir derse ait soru-cevap forumlar ve aynı şekilde canlı sohbet modülleri) 443 öğretim elemanı tarafından interaktif bir şekilde öğrencilerin kullanımına sunuldu.  Bilimsel istatistik ve dijital veriler izlediğinde; öğrencilerin online derslere katıldıkları ve ders materyallerine yoğun ilgi gösterdikleri güz dönemi, öğretim elemanları tarafından başarıyla yürütülerek öğrencilerin mağduriyet yaşamasına izin verilmedi.

Olağanüstü günlerden geçilen ve yaşanan bu süreç nedeniyle öğrencilerimizin olmadığı bir dönemi geride bırakmanın burukluğunu yaşıyoruz şeklinde duygularını ifade eden Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, “Güz döneminde uzaktan öğretimle yürütmek durumunda kaldığımız öğretim faaliyetlerimizi güçlü alt yapı ve öğretim elemanı kadromuzla başarıyla tamamladık. Sürecin sorunsuz ilerleyebilmesi için iletişim ve bilgi teknolojisine dayalı olarak üniversitemizde ön lisans, lisans, lisansüstü (yüksek lisans, doktora, tezsiz yüksek lisans) ve sürekli eğitim dâhil tüm eğitim programları kapsamında uzaktan yapılan eğitim için plan, program, koordinasyon ve uygulama faaliyetlerini yürütmek amacıyla KTÜN Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezimizi (UZEM) kurduk. Gerek üniversite yönetimimiz gerekse tüm öğretim elemanlarımız öğretim sürecinin aksamaması için yoğun bir gayret gösterdi. Senkron olarak gerçekleşen derslerimiz ve sınavlarımız başarıyla tamamlandı. Uzaktan öğretim sürecinde sisteminin kurulması ve sürecin aksatılmaması için yoğun gayret gösteren Bilgi İşlem Daire Başkanlığımız ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezimize teşekkür ediyorum. Umuyoruz ki en kısa sürede pandemi sürecini atlatarak öğrencilerimize kavuşuruz.” dedi.

KTÜN Konya Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Babür Özçelik