Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından Engelli Öğrenci Birimi koordinasyonluğunda bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen ‘Ulusal Engellileştirilenler Sempozyumu’ başladı. Sempozyum, kentlerin, mekânların, tüm bireyler tarafından eşit hakla kullanılması gerekliliğini savunan ‘Ulaşılabilir Kentler Engelsiz Mekanlar’ (UKEM) hareketi, öncülüğünde başladı ve kente ve mekanlara engelsiz bir bakış açısı kazandırmasının önemi masaya yatırıldı.
Sempozyumun açılışına Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Erdem, Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz Çakmak ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Toplantıda ayrıca işitme engelliler için 2 çevirmen eşliğinde dönüşümlü olarak işaret diline çevrilerek tüm engellilerin dinlemesine imkan tanındı.
Birinci gün 3 oturum ve ikinci gün 4 oturum olmak üzere 2 gün sürecek sempozyumda, kentlerin, mekânların, her türlü araç ve ekipmanların tüm bireyler tarafından eşit hakla kullanılması gerekliliğini savunan ‘Ulaşılabilir Kentler Engelsiz Mekanlar’ (UKEM) hareketi, kente ve mekanlara engelsiz bir bakış açısı kazandırmasının önemi üzerinde duruldu. Yine engelli bireylere yönelik olarak toplumsal farkındalığın oluşturulması konusunda yapılan çalışmaların anlatıldığı sempozyumda, farklı alanlarda bilim insanlarının katılmasının sağlanması ile ülke adına önemli çalışmaların ortaya konulacağı düşünülüyor.
Sempozyumun açılış oturumunda konuşan Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik “Ülkemizde son yıllarda engelli bireylere yönelik önemli çalışmalar yapılmaktadır. Üniversite olarak engelsiz üniversite yönünde önemli adımlar atmaktayız. Bunun karşılığını da 2020 Yılı Mekanda Erişilebilirlik Ödülü Alan Üniversiteler (Turuncu Bayrak) arasında yer almaktayız. Hedefimiz “Engelsiz Üniversite” projesi kapsamında başlatmış olduğu çalışmaları tamamlayarak üniversitemizin tüm birimlerinde erişilebilirliği sağlamaktır. Bu duygu ve düşüncelerle siz değerli bilim insanlarının katılımıyla ve “Evrensel Tasarımda Yenilikçi Yaklaşımlar” temasıyla gerçekleştirilen bu sempozyumun engelli bireylerimizle ilgili önemli bir farkındalık olacağına ve bu farkındalığını toplumun her kesimine yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacağına inanıyor, düzenlenen sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Doç. Dr. Bilgehan Yılmaz ise, “Engellenmek hepimizin her zaman karşısına çıkabilecek ve hayatımızda hep olacak bir kavram. Sadece zamanla şekil ve boyut değiştiriyor. Değişmeyen şey ise insan olmamız ve daha iyi bir hayatı hak ediyor olmamız. Biz mimarlar, plancılar ve bu sempozyumun tüm paydaşları, işte bu daha iyi hayatı sağlayan ortamları üretmekle sorumluyuz. Bu bilinçle umuyorum ki UKEM yolculuğuna daha nice seneler devam edecek. Gerçekleştirdiğimiz sempozyumun ileriki dönemler için daha güzel işlere vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.