Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yapay Zekâ ve Görüntü İşleme Topluluğunca geliştirilen yapay zekâ destekli Göğebakan olarak adlandırdıkları uçuş prensiplerinin patent haklarını almaya hak kazandı.
Muninn İHA Takımı, dört yıllık çalışmayla yeni nesil dikey iniş ve kalkış yapabilen uçuş sistemi kullanan Göğebakan İHA'nın ikinci nesil prototiplerini üretti. TÜBİTAK'ın da desteklediği verimliliği kanıtlanmış uçuş prensibinin patentini alan 20 kişilik ekip, "Göğebakan Uçuş Prensipleri" olarak isimlendirdikleri sistemi kullanarak uçuracakları İHA'larının ülkeye hizmet etmesini amaçlıyor.
"BİR HAYAL OLARAK GÜNÜMÜZE KADAR KALMIŞ"
Muninn İHA takımı ekip lideri Turgut Güzel, patentli bir uçuş sistemine sahip prototip üretmenin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Bu döneme kadar dünyada buna benzer uçuş prensibiyle çalışma yapanlar olduğunu aktaran Güzel, "Ancak teknik yetersizlik nedeniyle bir hayal olarak günümüze kadar kalmış. Amerika, İspanya ve Çin'de bu konu üzerinde büyük firmaların çalışmaları olduğunu biliyoruz. Bizim de bu alanda hiç de geride olmadığımızı söyleyebiliriz." dedi.
Türkiye’de yeni nesil uçuş prensipleri konusunda bir ilki başardıklarını ifade eden Muninn İHA takımı ekip lideri Turgut Güzel, “Bize bu konuda destek veren öncelikle, Rektörümüz Prof. Dr. Osman Nuri Çelik’e, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Murat Ceylan Hocamıza, Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisinden TTO Müdürü Doç. Dr. Mehmet Yıldırım, Öğr. Gör. Dr. Pınar Sungur’a, Öğr. Gör. Celalettin Ergene’ye başarıya ulaşmamızda katkı sağlayan tüm ekip üyelerine teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçlerde beraber daha güzel işler çıkaracağımıza inanıyoruz.” dedi.