Erasmus+ Koordinatörlüğü

Erasmus+ programı nedir?

Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında 2007-2013 yılları arasında uygulanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının yerine uygulanacak olan yeni programdır. Ağırlıklı olarak proje faaliyetlerine dayanmakla birlikte bireysel faaliyetleri de içermektedir. Öğrenci hareketlilikleri çerçevesinde öğrenim ve staj hareketliliği gerçekleştirilebilmektedir. Personel hareketlilikleri çerçevesinde ise eğitim alma ve ders verme hareketliliği gerçekleştirilebilmektedir.

 

Erasmus+ Programı Ne Değildir?

1- Erasmus+ programı bir “yabancı dil öğrenme programı” değildir.

2- Erasmus+ programı bir “burs” programı değildir.

3- Erasmus+ programı bir “diploma” programı değildir.

4-Erasmus+ programı bir “araştırma” programı değildir.

 

Programın Amacı nedir?

Programın amacı Avrupa Birliği ülkeleriyle aday ülkelerin yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğini teşvik edip geliştirerek yükseköğretimde Avrupa boyutunu ön plana çıkarmaktır. Bu amaçla Erasmus+ programı kapsamında her yıl binlerce öğrenciye ve öğretim görevlisine eğitim ve öğretim faaliyetlerinin bir kısmını yurtdışında geçirme imkânı tanınmakta, bunun yanında ortak araştırma projeleri, yoğun programlar, müfredat geliştirme çalışmaları ve Avrupa çapında Tematik Ağların finansmanı sağlanmaktadır. Erasmus+ eylemi oluşturulurken hedefler arasında Avrupa’da yükseköğrenimin kalitesini arttırmak, farklı kültürler ve yaşam biçimlerine karşı toleranslı yaklaşabilme becerisini geliştirmek ve dünyanın en rekabetçi ekonomileri arasında Birlik olarak yer alabilmek için küreselleşme sürecinde istihdam piyasasının niteliklerine uygun eleman yetiştirebilmek amaçlanmıştır 

 

Programdan Kimler, Nasıl Faydalanabilir?

Erasmus+ programından 28 AB’ye üye ülkelerde; İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç gibi AB’ye üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanına üye olan ülkelerde ve Türkiye ile Makedonya gibi aday ülkelerde bulunan yükseköğretim kurumları faydalanabilmektedir.

Ülkelerin ilgili resmi kurumlarınca yükseköğretim kurumu olarak kabul edilen üniversite, enstitü, akademi ve benzeri kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğüne başvurarak Erasmus+ Üniversite Beyannamesi – EÜB (Erasmus+ University Charter – EUC) almaya hak kazandıkları takdirde, bu kurumların öğrenci ,akademik ve idari personeli Erasmus+ ve Hayatboyu Öğrenme programı kapsamındaki tüm faaliyetlerden faydalanabilir.

 

Programdan yararlanmak için ne yapılması gerekir?

Erasmus+ Programı kapsamında hibeli olarak öğrenci hareketliliği gerçekleştirebilmek için açılacak olan öğrenci öğrenim ya da staj ilanına turnaportal.ua.gov.tr adresinden başvuru tarihleri içinde başvuruda bulunarak ilanda belirtilen şartları sağlamak koşuluyla kontenjanda yer almak gereklidir. Öğrenci öğrenim hareketliliğinden yararlanmanın ön koşulu okuduğunuz bölüm ile Programa katılan bir başka ülkede bulunan bir üniversitenin ilgili bölümü arasında yapılmış bir kurumlararası anlaşmanın bulunmasıdır. Dolayısıyla Erasmus+ Programı vasıtasıyla yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler öncelikle Erasmus Koordinatörlüğü web sayfasında yer alan Anlaşmalı Üniversiteler listesinden kendi bölümleri kapsamında yapılmış anlaşmaları incelemelidir. Staj hareketliliğinden yararlanmak içinse varsa okuduğunuz bölümün anlaşmalı olduğu üniversiteler arasından başvuru esnasında tercihte bulunmak ya da okuduğunuz bölümle ilgili olmak kaydıyla yurtdışında yer alan kamu kurumu ya da özel kurumlardan kabul mektubu temin etmek suretiyle hareketlilik gerçekleştirilebilir. 

Erasmus+ Programı kapsamında hibeli olarak personel hareketliliği gerçekleştirebilmek için açılacak olan personel eğitim alma ya da ders verme ilanına turnaportal.ua.gov.tr adresinden başvuru tarihleri içinde başvuruda bulunarak ilanda belirtilen şartları sağlamak koşuluyla kontenjanda yer almak gereklidir. Personel eğitim alma hareketliliği için çalışmakta olduğunuz bölüm kapsamında yurtdışındaki kurumlardan kabul mektubu temin edilmelidir. Personel ders verme hareketliliği içinse çalışmakta olduğunuz bölümün anlaşmalı olduğu yurtdışındaki üniversitelerden kabul mektubu temin edilmelidir.

 

Değişim öğrencisi olarak seçilmek için ne gibi özelliklere sahip olmam gerekiyor?

1.Öğrenciler en az 2 ay en fazla 12 ay süreyle program kapsamında yurtdışında öğrenim ya da staj hareketliliği gerçekleştirebilirler. Bir öğrenci öğrenim ve staj faaliyetlerinden her eğitim kademesi (lisans, yüksek lisans, doktora) için birden fazla hibeli veya hibesiz toplam 12 aya kadar yararlanabilir. Faaliyet süresi hibesiz bile olsa 12 ayı geçemez. 

2. Hareketlilik gerçekleştirecek öğrencinin üniversitemizde transkriptinin oluşması ve güncel not ortalamasının bulunması gereklidir. Hareketliliğin gerçekleşeceği öğretim yılında en az ikinci sınıf öğrencisi olma şartı aranır.

3.Hazırlık sınıfındaki öğrenciler başvuru yapamaz.

4.Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri değişimden faydalanabilir.

5.Önlisans/Lisans öğrencileri için akademik başarı ortalaması en az 2.20/ 4.00 veya 58/100 olmalıdır.

6.Yüksek Lisans ve doktora öğrencileri için akademik başarı ortalaması en az 2.50/4.00 veya 65/100 olmalıdır.

7.Değerlendirmelerde; öğrenim ve staj hareketliliği için % 50 Akademik başarı, % 50 Yabancı Dil Bilgisi ortalaması alınarak üniversite genelinde sıralama yapılır, bölüm bazında kontenjan ayrımı bulunmamaktadır.

 

Partner kurum ne demektir? Benim okulumla ilişkisi olmayan bir kuruma gidemez miyim?

Partner kurum, öğrenim görmekte olduğunuz eğitim kurumu ile Erasmus+ Programı çerçevesinde Kurumlararası Anlaşma (Inter-institutional Agreement) vasıtasıyla eşleşmiş yabancı bir yükseköğrenim kurumudur. Değişim öğrencisi olarak bulunmak istediğiniz kurum ile kendi okulunuz arasında böyle bir anlaşma olmaması durumunda Erasmus+ öğrenim hareketliliği değişim öğrencisi olmanız mümkün değildir. 

 

Erasmus+ Öğrenci Beyannamesi nedir?

Erasmus+ Öğrenci Beyannamesi, Erasmus+ Programı kapsamında öğrencilere hak ve yükümlülüklerini belirten belgedir ve Erasmus+ Programını kapsayan tüm ülkelerde geçerlidir. 

 

Gideceğim Kurum İçin Harç Ödemem Gerekiyor mu?

Erasmus+ öğrencileri Türkiye’de öğrencisi oldukları üniversiteye dönem kayıtlarını yaptırırlar, yurt dışında geçirecekleri süre için öğrencilerin kayıt dondurması söz konusu değildir. Kayıt ve harç ücretleri öğrencilerin kayıtlı oldukları kendi kurumlarına yatırılır, gidilecek kuruma herhangi bir kayıt veya harç ücreti ödenmez. Ancak gidilecek kurum, kendi öğrencilerinden talep ettiği kayıt ve harç ücreti harici küçük meblağlı ödemeleri Erasmus+ öğrencilerinden de talep edebilir. Bu çeşit ödemelere örnek spor tesisleri abonelik ücreti, ulaşım kartı ücreti olabilir.

 

Erasmus+ Programından ne kadar para alabilirim?

Aylık Erasmus+ hibeleri akademik yıl başlamadan önce ulusal öncelik ve kriterlere göre Ulusal Ajans tarafından belirlenmektedir.

Öğrencilere hibeleri 2 taksitte ödenir. Öğrenciye hibe ödenebilmesi için öğrenci gitmeden önce Üniversitemiz ile öğrenci arasında hibe sözleşmesi imzalanır. Hareketliliğin başlangıcında toplam hibenin %80'i hibe sözleşmesinde belirtilen süre içinde ödenir. Kalan ödeme ise öğrenci hareketliliğini tamamladıktan ve gerekli belgeleri Erasmus ofisine teslim ettikten sonra, katılım sertifikasında belirtilen hareketliliğin gerçekleşen gün sayısı doğrultusunda ödenmesi gereken toplam hibe yeniden hesaplanarak hibe sözleşmesinde belirtilen tarihlerde ödenir. Öğrenciler yalnızca Erasmus+ öğrenim ya da staj hareketliliği kapsamında yurtdışında bulundukları süre karşılığında hibe alabilirler.

*Hibelendirme tablolarını üniversitemiz hareketlilik ilanlarımızda güncel halleriyle bulabilirsiniz.

 

Erasmus+ hibesinin tamamı hangi hallerde ödenmez?

  • Değişimden dönerken eksik evrak getirmesi
  • Almış olduğu derslerle ilgili yükümlülükleri yerine getirmemek

(dersin ödevini yapmamak, sınavlarına girmemek gibi)

  • Başarısızlık

Öğrenim hayatım boyunca hem Erasmus+ öğrenim hareketliliğinden hem de staj hareketliliğinden faydalanabilir miyim ?

  • Öğrenciler en az 2 ay, en fazla 12 ay süreyle program kapsamında yurtdışında öğrenim/staj hareketliliği gerçekleştirebilirler. Bir öğrenci öğrenim ve staj faaliyetlerinden her eğitim kademesi (lisans, yüksek lisans, doktora) için birden fazla hibeli veya hibesiz toplam en fazla 12 ay Erasmus programından yararlanabilir. Hareketliliklerin hibesiz gerçekleştirildiği durumda da toplam faaliyet süresi bir eğitim kademesinde 12 ayı geçemez.  

 

Aynı akademik yıl içinde bir dönem hibeli bir dönem hibesiz Erasmus+ değişim öğrencisi olabilir miyim?

Evet. 

 

Sınavlar nasıl olacak?

Aksi kurumlararası anlaşmada belirtilmediği müddetçe, sınavlar gideceğiniz kurumun kurallarına göre yapılacaktır. Yine aksi belirtilmedikçe yurtdışında gireceğiniz sınavlar o kurumun eğitim dilinde yapılacaktır. Oradaki sınav ve ödev çalışmalarını başarıyla tamamladığınız takdirde burada ilave bir sorumluluğunuz olmayacaktır. 

 

Gideceğim kurumda alacağım derslerin belirli bir sayısı var mı? Aldığım dersler tanınacak mı?

Öğrenim hareketliliği kapsamında gideceğiniz kurumda bir öğrenim dönemine karşılık gelen 30 AKTS'lik ders alınması gereklidir. Alınacak dersler Bölüm Erasmus Koordinatörünün onayıyla Learning Agreement belgesinde belirtilerek Üniversitemizde almanız gereken 30 AKTS'lik dersle eşleştirilmelidir. Eşleştirilecek ders isimlerinin ve içeriklerinin bire bir aynı olması beklenmez, ders içeriklerinin örtüşmesi yeterlidir. Öğrenim dönemi sonunda yurtdışında alınmış olan derslerin intibakı, öğrenci döndükten sonra Learning Agreement belgesinde belirtildiği şekliyle ve Transcript of Records (yurtdışındaki üniversite tarafından sağlanan transkript) baz alınarak Fakülte Yönetim Kurumu kararıyla gerçekleştirilir. Learning Agreement (Öğrenim Anlaşması) ile belirtilen derslerin tanınacağı yükseköğretim kurumunun Erasmus+ Üniversite Beyannamesi başvurusu sırasında taahhüt edilmiştir ve aykırı hareket edilmesi halinde Ulusal Ajans durumu Avrupa Komisyonu’na rapor etmekle yükümlüdür ve bu kurumun Beyannamesi’nin iptal edilmesi ile neticelenebilir.

Öğrencinin, aldığı derslerin kredisinin 2/3’ü oranında başarı sağlaması hedeflenmelidir. Başarılı sayılan öğrenciler, Türkiye’ye döndüklerinde eğitimlerinin yurt dışında geçirdikleri dönem(ler)ini Türkiye’de geçirmiş gibi sayılacaktır. Başarısız sayılan öğrenciler, eğitimlerine Erasmus+ öğrencisi olmadan önce kaldıkları yerden devam edecekler, ancak başarılı oldukları derslerin kredi toplamı karşılığı kadar dersten muaf olurlar.

Değişimden dönen öğrencilerin derslerinin tanınması ve not dönüşümleri ile ilgili işlemler bölümün akademik koordinatörü tarafından gerçekleştirilir.

 

Kaç AKTS (ECTS) Kredilik ders almalıyım?

1(bir) akademik yıl değişime giden öğrenci 60 AKTS, 1(bir) yarıyıl değişime giden öğrenci 30 AKTS'lik ders eşleştirmelidir.

3 dönem şeklinde eğitim veren üniversitelerde ise  bir trimester için 20 AKTS kredi eşleştirilmesi gereklidir.

 

Türkiye’ de bir bursa sahip olduğum halde yine de Erasmus+ programından para alarak yararlanabilir miyim?

Evet, kendi ülkenizde burs alıyorken Erasmus+ programından da para alarak yararlanabilirsiniz. Ayrıca yurtdışındayken buradaki bursunuz ödenmeye devam eder. Bu durumun sebebi Erasmus+’ tan sağlanan parasal desteğin aslında bir burs olmamasıdır. Erasmus+ bir burs programı değildir. 

 

Erasmus+ fonundan para almadan da Erasmus öğrencisi statüsüne sahip olunabilir mi?

Açılan öğrenim veya staj ilanına başvuruda bulunan ancak ilanda belirtilen seçim kriterlerini sağladığı halde hibeli kontenjanda yer alamayan öğrenciler, programdan hibesiz yararlanmak için başvuru sonuçlarının açıklanmasını takiben belirtilen süre içinde hibesiz yararlanma talebini içeren dilekçesini Erasmus Koordinatörlüğüne iletmelidir. Ardından Erasmus Koordinatörlüğünün yönlendirmesi doğrultusunda hareketlilik için tamamlanması gereken belgeleri tamamlayarak hibesiz olarak öğrenim/staj hareketliliği gerçekleştirebilirler.

 

Vize prosedürleri nelerdir?

Vize prosedürleri ve istenen belgeler değişime gidilen ülkeye göre değişmektedir. Dış İlişkiler Koordinatörlüğü’nün Erasmus ofisinde vize alabilmek için hazırlanması gereken matbu belgeler yer almaktadır. Değişime gidecek tüm öğrencilerin eğitim vizesi alması ve ilgili ülkenin Büyükelçilik/ Konsolosluk web sitesini kontrol etmesi gerekmektedir. 

 

Oryantasyon programı neden önemli?

Oryantasyon programında değişime gidecek öğrencilerin hazırlaması gereken belgeler, karşılaşılabilecekleri zorluklar ve dikkat etmesi gereken hususlarla ilgili pratik bilgiler verilmektedir.

 

Yurtdışına gittiğimde karşılanıp bir oryantasyon programına tabi tutulacak mıyım? Bundan kimler sorumlu olacak?

Ülkemize gelen öğrenciler gibi buradan gidecek öğrencilerimiz de gittikleri ülkede karşılanıp bir oryantasyon programına tabi tutulmaları gerekmektedir. Bu, genellikle gideceğiniz partner kuruluşun öğrenci organizasyonları ve kulüpleri tarafından düzenlenmekte, kurumun Erasmus+ koordinatörleri ve programın uygulanmasından sorumlu diğer kişiler de bu süreçte aktif rol almaktadırlar. Bu ve bu gibi ayrıntıları Türkiye’ den ayrılmadan önce değişime gideceğiniz üniversite tarafından gönderilecek broşür ve bilgi notlarından takip etmeniz gerekmektedir.

 

Bir lisansüstü eğitim programına devam etmekteyim. Ama aynı zamanda Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaktayım. Yönetim Kurulu Kararı’mı nereden çıkaracağım?

Hem personel olarak görevlendirmenin çıkarılması hem de öğrenci olarak enstitüden Yönetim Kurulu Kararı çıkarılması gerekmektedir. 

 

35. madde gereğince KTÜN’de görevlendirildim. KTÜN’de bir lisansüstü eğitim programına devam etmekteyim. Kendi üniversiteme haber vermem gerekiyor mu?

Hem KTÜN’ü hem de kendi üniversitenizi haberdar etmekle yükümlüsünüz. Hem personel olarak KTÜN’de görevli olunan birimden görevlendirmenin çıkarılması, hem de öğrenci olunan enstitüden YKK çıkarılması gerekmektedir. 

 

Erasmus+ öğrencisi olarak, Pasaport Harcı Muafiyet Belgesi’ni nasıl edinebilirim?

Geçerli bir pasaporta sahip değilseniz, pasaport başvurunuzda harç muafiyetinden yararlanmak için kullanabileceğiniz belgeyi öğrenim gördüğünüz akademik birimin Öğrenci İşleri bürosundan alabilirsiniz. Pasaport harç muafiyetinden yararlanabilmek için öğrenci statüsünde olmak zorunludur. Bu nedenle, Erasmus+ Staj Hareketliliği’nden yararlanma haklarını mezuniyetleri sonrasında kullanacak olan öğrencilerimiz pasaport harç muafiyeti için belge talebinde bulunamazlar.