Dünya değişiyor. Bunu her gün gördüğümüz haberlerde, kullandığımız araçlarda, sohbetlerimizde, ince ince hayatımıza işleyen, sessizce gündelik hayatımızın bir parçası olan teknolojilerde görüyoruz. Bir gün arama motorlarının ne yazdığımızı tahmin etmesine hayret ederken, ertesi gün yapay zekanın çizdiği tabloları tartışıyoruz. İnsansız hava araçları yangınlarla mücadele ederken, uzaya giden roketler dikey bir şekilde yere iniyor. Bizler ise bu heyecan verici dünyayı hayranlıkla izliyoruz.
Pek çoğumuz ise her gün gelişen bu dünyada sadece seyirci olmak değil, yer almak, söz sahibi olmak, bu keşiflere yenilerini eklemek istiyoruz. Bu istek insanoğlunun var olduğundan beri en doğal özelliklerinden biri olmuştur. Keşfetme, yenilikleri hayata katma, evrenin her köşesine saklanmış sırları gün yüzüne çıkarma isteği bugün medeniyet adını verdiğimiz olgunun kaynağıdır. Dünya medeniyetinde söz sahibi olmanın yolu, işte bu keşif yolculuğundan geçer.
Duyarsam unuturum.
Görürsem hatırlarım.
Yaparsam bilirim.
(Çin atasözü)
Keşfetme yolculuğumuzun en önemli pusulası, olabildiğince kaliteli, bilimsel temellere sahip, dünya gerçeklerinden haberdar, iyi bir eğitimdir. Özellikle teknolojik alanlarda eğitim ise sadece sınıflarda tahtaya bakıp, eğitimciyi dinleyip ezberlemeyle sınırlı olacak bir eğitim değildir. Olması gereken eğitim, öğrencinin adım adım her aşamayı elleriyle dokunarak, karşısına çıkan sorunu denklemlerle, yöntemlerle çözerek, çözümsüz görünen problemlere yepyeni bakış açıları ile bakarak mümkündür.
Bugün, yepyeni imkanlarla, eğitim sürecinde olan öğrencilerimizin, kendi teknolojilerini geliştirerek üniversitelerden mezun olması mümkün. Üniversite kelimesinin gerçek anlamını “Evren Şehri” evreni anlama çabasını gerçekten elle tutulur, gözle görülür ve insanların hizmetine sunabilir sonuçlarla hakkını verebilmek mümkün. Ekonomideki, katma değer üreterek gelişme kavramının, bu keşiflerin ekonomiye katılmasıyla mümkün. Dünyadaki bu gelişme akımının, ülkemizde de karşılığı olan “Milli teknoloji hamlesi” kavramının yansıması olan “Teknofest” ile bu heyecanı yaşamak mümkün.
Keşifler atlasına sen de yeni bir harita eklemek istersen, bu yolculukta Konya Teknik Üniversitesi Teknofest koordinatörlüğü olarak, yelkenlerini şişiren rüzgâr olmak için buradayız. Projelerinizin olabildiğince kaliteli geliştirilmesi, doğru ifade edilmesi ve başarıya ulaşması için kurulan Teknofest koordinatörlüğü sizin için burada. Milli teknoloji hamlesinde ise sıra sizde. Haydi biraz dikkat çekelim.
"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir" ve "İlim, fen ve uzmanlık nerede varsa,
sanayi nerede varsa gidip, öğrenmeye mecburuz.
Bilim ve teknik nerede ise oradan alacağız ve herkesin kafasına koyacağız. Bilim ve teknik için kayıt ve şart yoktur."
M. Kemal Atatürk