Bölüm Başkanı: PROF. DR. MUSTAFA ALTIN
Amacı: Kuyum-Mücevher Sektörüyle ilgili kavramlar ve uygulamaları özümsemiş, sektörün ihtiyaç duyduğu bilgiyi, deneyimlerini uygulamaya dökebilen ve bu hususta bilgilerini aktarabilen, geleneksel tekniklerin yanı sıra, toplumsal ve teknolojik yeniliklere açık, girişimci, özgüven sahibi, üretken, insanlara ve çevreye saygılı, kamu sektöründe ve özel sektörde görev alabilecek iş ahlakı bilinciyle donanmış nitelikli teknik elamanlar yetiştirmektir.
Misyon: Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı, alanında mesleki yeterlilikleri kazanmış olan, sektörde yaratıcı, çağın gerekleri doğrultusunda bilim ve sanatta tasarım ve üretim yapabilen, geleneksel kültürüne sahip çıkan, geçmiş ile gelecek arasında sentez kurabilen, sanatsal bilgi ve beceriye sahip, bilim ve sanattaki yeniliklere açık, bilgisayarda ürün tasarımı yapabilen, üretime hazır hale getiren, verimlilik ilkesini kavrayan, iş kalitesini ve kontrolünü sağlayan, ekip çalışması yapabilen, problem çözme becerisine sahip, insani değerlere saygılı, ulusal ve uluslar arası düzeyde gereksinimlerini karşılayacak donanımda üst düzey bireyler yetiştirmektir.
Vizyon: Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı alanında, geçmişin bilgi birikimlerini koruyup, günümüzün gereksinimlerine cevap verirken geleceğe yön veren, bilimsel ve sanatsal faaliyetleri ile ulusal ve uluslararası platformda tanınmayı amaçlayan, geleneksel kültürümüzü yansıtan uygulamaları sergileyen, endüstriyel kalkınma ve kültürel değişmeye paralel olarak tasarım ve üretim yapabilen, beklentileri dikkate alan, yeniliklere açık, teknolojiyi takip eden ve bunu en iyi biçimde kullanabilecek fiziksel ortamı sağlayan, işgücü talebini karşılayabilen, özgün ve çağdaş tasarımlar yapabilen, eleştirel düşünme yeteneğine sahip ve teknik donanımlı, mesleki sorumluluğa sahip bireyler yetiştiren bir bölüm olmaktır.
Program Dili: Türkçe
Program Tanımı: Mesleki ve akademik yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans programıdır.
Kabul Kayıt Koşulları: Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) Temel Yeterlilik Testinden (TYT) yeterli puanı almış olması halinde tercih yaparak, kontenjanlara bağlı olarak programlarımıza kayıt yaptırmaya hak kazanmaktadırlar. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu mezunlarının ek puan alarak yerleştirilebilecekleri ön lisans programları “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) KILAVUZ” unda açıklanmaktadır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması: Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda okumuş olan öğrenciler bazı derslerden muafiyet başvurusunda bulunabilirler. Bunun için başvuru şartlarında olan transkript ve ders içeriklerini getirmek zorundadırlar. Gerekli incelemeler yapılarak uygun görülen derslerden muaf edilirler.
Mezuniyet Şartları: Bu ön lisans programından mezun olabilmek için, öğrencilerin Program müfredatındaki bütün derslerden başarılı olması ve en az 120 AKTS kredi toplaması, 30 iş gününden oluşan 2 adet zorunlu iş yeri stajını (Endüstriye Dayalı Eğitim-EDE) tamamlamış olması gerekmektedir. Öğrenciler bu programda 2 yıl (4 yarıyıl) eğitim almaktadır.
Ölçme ve Değerlendirme Esasları: Ölçme ve değerlendirmede Konya Teknik Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği esas alınmaktadır. Ders içi faaliyetler bölüm öğretim elemanları tarafından dönem başlangıcında öğrencilere aktarılarak uygulanmaktadır.
İstihdam Olanakları: Kuyumculuk ve mücevher sektöründe özellikle tasarım konusunda oldukça büyük açıklar bulunmaktadır. Bu nedenle mezunlar her türlü takı ve mücevher üretimi yapılan atölyelerden, ilgili süreçlerin tasarım bölümlerine kadar çok geniş bir yelpazede iş imkânlarına sahip olurlar. Bunun yanında mezunlar kendi bireysel iş imkânlarını yaratmak konusunda yetkin hale gelirler.
Üst Derece Programlara Geçiş: Öğrenciler ön lisans eğitimlerini tamamladıklarında ÖSYM tarafından her yıl yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girerek, DGS kataloğunda belirtilen alanları ile ilgili fakültelere geçiş yapmak suretiyle Lisans eğitimine devam edebilirler.