MİM1 Topluluğu

Kentsel Psikoterapi Tiyatro Oyunu

Oyun mimarlık ve tiyatro ara kesitinde senaryosunu ve oyunculuğunu öğrencilerin yaptığı yönetmenliğini ise mimarlıkta seçmeli tiyatro dersini yürüten öğretim üyesinin yaptığı bir oyundur. Amacı mimarlık tiyatro arakesitinde gündemi ve günceli takip eden aynı zamanda kentinin problemlerine duyarlı olma mesajını veren bir mesaj vermektir. tiyatronun mizah yönünü kullanarak mimarlık eleştirisi yapan kültürel ve eğlenceli bir ortam sunmaktır.

Tiyatro Oyunu 30 Aralık Cuma günü saat: 18.00 de Konya Teknik Üniversitesi Gelişim Yerleşkesinde yer alan Konferans Salonunda gerçekleşecektir. Tahmini oyun süresi 1 saattir.


Oyunun konusu Konya kentindeki binaların bir insan karakterine bürünüp dile gelmesi ve yaşadıklarını anlatmasıdır. Konya'nın binaları bir psikoloğa başvururlar ve kentsel terapi seansına katılırlar kentsel terapi binaların tek tek oturup dertlerini anlattıkları bir iyileşme seansıdır psikolog her biriyle görüşür.
Binalardan bir tanesi Konya tarihi bedestendir yaşlı gun görmüş bir adamdır Konya'nın esnaf kültürünü bilir diğer hastalara ve psikoloğa yeni kavurduğu lokumlardan ve kahvelerden ikram eder tıpkı bedesten de olduğu gibi. Fakat öfkesi ve korkusu yeni nesil alışveriş merkezlerine ve onların işleyiş biçiminedir sabahları güne geç başlamaları para hesabı yapmaları esnaf kültürünü yok etmelerine kızar. Dönüşümden ve yok olmaktan korkar.
Bir diğer bina kelebekler müzesidir Konya'da yeni yapılan bu müze tüm türkiyece bilinen gösterişli ve gelecekvari bir müzedir. Bu müzeyi oynayan oyuncumuz bir genç kız olarak günümüz trend kelimelerini kullanan ergen tiki ve çevresindeki diğer yapıları aşağılayan kendisini çok beğenen güzelliğine önem veren içinde barındırdığı canlı ve güzel kelebekleri o kadar da önemsemeyen yapı olarak kendisini beğenen narsist bir kişiliktir.
Yeni nesil binalardan bir diğeri Konya büyükşehir stadyumudur. Erkek egemen bir toplumda sürekli futbol ve holiganlıktan konuşmak isteyen gücü elinde bulunduran isminin de sürekli değiştiği Medaş Konya stadyumu ya da Torku arena gibi isimlere sahip olan bundan da rahatsız olan bir binadır. O da kendisini çok beğenir ve narsist bir kişiliğe sahiptir.
Bir diğer yapı kendimizin de içinde eğitim gördüğü Konya teknik üniversitesi binasıdır. Bu bina kim olduğunu unutan kişilik bozukluğu yaşayan bir karakterdedir. AVM olarak doğmuş fakat daha sonra birkaç üniversitenin el değiştirmesi ile üniversite binası şeklini almış kim olduğunu ve adını sürekli karıştıran kişilik bozukluğu yaşayan bir binadır. Zamanında bir cemaatin üniversitesi olarak bilinen Mevlana üniversitesi'ne de ev sahipliği yaptığı için mahcup ve üzgündür bu sebeple çok dayak yemiştir. Bir gün tekrar AVM olabilmenin hayalini kurar ama bu asla mümkün olmayacaktır.
Diğer yapımız hoca Hasan mescididir Konya'nın en eski Selçuklu eseri 12 yüzyıl camisidir. Küçük bir cami olması sebebiyle kimse onu fark etmez kimse ona değer vermez o nedenle sürekli kendini göstermek ve gençlerle bir arada görünmek isteği vardır. Hareketli bir zafer gençlik yolu üzerinde olmasına rağmen gençler onu görmemektedir. Kendisi üzerinde yapılan restorasyon çalışmalarına ise kızmaktadır çünkü aslına uyduracağız diye çeşit çeşit kubbeler ve külahlar giydirmektedirler ona. Genç gibi görünmek için ara ara danslar eden yaşlı bir ninedir.
Diğer yapımız Alaaddin tepesidir. Alaaddin tepesi kentin sarayının kurulduğu merkezidir etrafından tramvay yolu geçirildiği için herkes ve her araç onun etrafında dönmektedir bundan dolayı sürekli başı döner ve yeter artık dönüp durmayın bırakın beni kendi halime diye isyan eder.
Diğer yapımız 80 binde devri alem parkıdır. Park çift kişilikli bir yapıdır bir tarafında tarihi ve kültürel eserlerin olduğu bir açık hava müzesi diğer tarafta ise çocuklar için eğlenceli maketlerin ve modellerin olduğu eğlence müzesidir. Bu iki birbiri ile zıt kavramın bir bünyede olması onu bu hastalığına sebep olmuştur. Kültürel ve tarihi tarafı göbekli ve bıyıklı bir adam iken eğlenceli ve çocuk tarafı bir Rapunzel saçı ile kostümleştirilecektir.
Bir diğer yapımız mühendislik fakültesi binasıdır düzen ve simetri hastalığı olan büyük bir yapıdır kendisi ama sürekli yön bulma sorunu yaşamaktadır insanlar. Bu sorunun temelinde yapıya sürekli yapılan ek binalar yatmaktadır. O nedenle yapılan eklere ve düzeninin bozulmasına isyan eder. İnsanlara yolu tarif etmeye çalışır ama kendisi de kaybolmuştur
Son yapımız Alaaddin Keykubat burç kalıntısıdır Konya için çok değerli olan küçük bir saray kalıntısının sorularının taşları farklı farklı üst örtülerle örtülmeye ve yenilenmeye çalışılmaktadır. Geçmişle günümüz arasında git geller yaşayan halisülasyonlar gören bunamış bir karakterdir. Onu giydirmeye ve güzelleştirmeye çalışan insanlara ise kızgın ve öfkelidir kendi haline kalmak ve dinlenmek istemektedir.
Oyunun sonunda psikolog da çare bulamaz ve hep birlikte kafayı üşütürler.

 

tiyatro oyunu kentsel psikoterapi mimbir topluluğu öğrenci etkinliği