Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü

5.ULUSAL ENGELLİLEŞTİRİLENLER SEMPOZYUMU

2013 yılında düzenlenmeye başlayan ve iki yılda bir gerçekleştirilen Ulusal Engellileştirilenler Sempozyum serüveni bu yılda kaldığı yerden devam etmektedir. Öznesinde insan olan ve beşincisi düzenlenen sempozyumun genel hedefi; farklı gereksinimlere sahip olan engelli bireylerin de kent içinde herkesin sahip olduğu erişim imkânına ulaşmasını sağlamaktır.

İkincisi 2016 yılında ‘’Herkes İçin Tasarım ve Erişilebilir Kentler’’ başlığı ile düzenlenen, daha çok erişilebilirlik kavramı üzerinden hareket eden sempozyum, 2018 yılında ‘’Evrensel Tasarım ile Düşünmek’’ başlığıyla yeni bir iletişim ortamı sunmuştur. Farklı disiplinlerden bilim insanları bir araya gelerek bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşmışlardır.

2020 Kasım ayında 4. Ulusal Engelleştirilenler Sempozyumu ‘’Evrensel Tasarımda Yenilikçi Yaklaşımlar’’ başlığı altında çağrıya çıkmış, Dünya’da ve ülkemizde yaşanan Covid-19 pandemisi nedeniyle çevrimiçi (online) olarak düzenlenmiştir. Uzun aradan sonra gerçekleştirilecek olan 5. Ulusal Engelleştirilenler Sempozyumu, yüz yüze bir araya gelmenin heyecanı ile 2022 yılında çağrıya çıkıyor.

4-5-6 Mayıs 2023 tarihinde Konya Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen sempozyum, Evrensel Tasarımda Yenilikçi Yaklaşımlara alt başlık oluşturarak ‘’Evrensel Tasarımda Teknolojik Yaklaşımlar’’ başlığı ile yoluna devam etmektedir.

Yeni çağın en önemli kavramı ‘’değişim’’ dir. Sürekli yenilenen teknolojiler ve güncellenen eylemler, kentsel ve mimari tasarım alanlarında da değişime öncülük etmiştir. Bu bağlamda erişilebilirlik kavramı da teknolojik değişimin öncülüğünde zenginleşmiş, değişen insan ihtiyaçlarına cevap veren yenilikçi çözümler geliştirilmiştir.

Tüm bu değişimler ve teknolojik yenilikler 5.Engellileştirilenler Sempozyumunun bağlamını oluşturmuştur. Erişilebilirlik ve Engellilik çalışmalarında, 10 yıldır ulusal veri tabanını oluşturma gayreti içinde olan UKEM, tüm engelli derneklerini, yerel yönetimleri, sanat, tasarım ve mühendislik alanlarında çalışan akademisyenleri, öğrencileri ve bilim insanlarını 5.Ulusal Engellileştirilenler Sempozyumuna davet etmektedir.

5.ULUSAL ENGELLİLEŞTİRİLENLER SEMPOZYUMU Evrensel Tasarımda Teknolojik Yaklaşımlar