Haber Detay

Anasayfa > Haberler > Haber Detay

TAGEM'den Üniversitemiz Çevre Mühendisliği Bölümü ‘Geri Kazanım’ Projesine Destek

Süperkritik CO2 Ekstraksiyonu ile Zeytin Karasuyu ve Pirinasından Değerli Maddelerin Kazanılması ve Gıda Sektöründe Değerlendirilme İmkanlarının Araştırılması

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ar-Ge proje destekleri kapsamında 205 proje arasından destek verilmeye hak kazanan 27 projeden bir tanesi de Üniversitemiz koordinatörlüğünde gerçekleşecek. Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Argun’un yürütücüsü olduğu proje, Selçuk Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi iş birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iki birimi ve Konya sanayisinin önemli kuruluşlarından olan İntermak firmasının ortaklığında yürütülecektir.

 

Projede; zeytin işleme endüstrisinin atıklardan değerli besin maddelerinin geri kazanılması, böylece sıfır atık ve endüstriyel simbiyoz prensiplerine uygun bir şekilde bunların döngüsel ekonomiye katılması amaçlanmaktadır. Zeytin işleme endüstrisinden kaynaklanan sıvı ve katı atıklar ciddi ekonomik boyutu olan çevresel bir sorun olarak kabul edilmektedir. Zeytinyağı üretiminde işlenen her bir ton zeytin için 1,2 m3’e kadar atıksu (zeytin karasuyu) ve 700 kg’a kadar da pirina oluşmaktadır. Zeytin karasuyu içerdiği organik bileşikler yüzünden çevresel açıdan evsel atıksulardan 200 ile 400 kat daha kirleticidir. Diğer yandan, zeytinlerin işlenmesi ile oluşan bu atıklar, yüksek katma değerli bileşikleri barındırmaktadır. Bu yüzden zeytinyağı üretimi sonrasında oluşan atıklardaki değerli bileşenlerin geri kazanılarak başta gıda sektörü olmak üzere katma değerli ürünlere dönüştürülmesi suretiyle mevcut tesislerdeki ekonomik kayıpların ve çevresel zararların azaltılması mümkündür. Yenilenebilir, ucuz ve ulaşılması kolay olan bu atıklar yüksek miktarda antioksidan, antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikler gösteren fitokimyasal bileşenleri barındırmaktadır. Avrupa ve Amerika’da bu atıklar sanayide hammadde olarak kullanılarak hem değerlendirilmekte hem de döngüsel ekonomiye milyonlarca dolarlık katkı sağlamaktadır.

 

Proje kapsamında elde edilecek olan değerli bileşiklerin proje ortağı kurumların katkısı ile yem katkı formülasyonlarında doğal antioksidan ve antimikrobiyal madde olarak kullanım potansiyeli ve Ar-Ge çalışması devam eden yerli buzağı maması üretiminde koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici madde olarak, gıdalar içinde de doğal koruyucu olarak kullanımının ekonomik ve uygulanabilirlik bakımından değerlendirmesi gerçekleştirilecek ve ticari açıdan ülke ekonomisine katkısı ortaya konacaktır.

https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM

 

         

 

 

Konya Teknik Üniversitesi KTÜN