Food Technologies

Course Content
Course Name   Basic Process of Foods-2
Semester Course Code Theory Practice Hours ECTS
6 5041406 1 / 1 2
Course Level Associate's Degree
Course Delivery Format Face to face
Coordinator Asts. Prof. Dr. Rabia Serpil Günhan
Coordinator E-mail rsgunhan ktun.edu.tr
Instructor Asts. Prof. Dr. Rabia Serpil Günhan
Course Assistant
Course Objective Teaching the principles of processes such as evaporation, filtration, drying, freezing, separation, filtration, centrifugation; to inform about the applications of these processes in the food industry.
Eng Temel Meslek Dersi Eng Aktarılabilir Beceri Dersi
90 10
Instructional Methods
Lecture, Discussion, Question and Answer
Week Course Content Resource
1 Pasteurization and sterilization Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
2 Cooling technology Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
3 Freeze technology Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
4 Drying technology Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
5 Evaporation Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
6 extrusion Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
7 crystallization Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
8 Boiling, cooking Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
9 midterm exam
10 Food storage systems, controlled and modified atmosphere storage Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
11 Fermentation Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
12 Fermentation Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
13 Irradiation Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
14 High hydrostatic pressure, accentuated electric field (PEF) Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
15 High hydrostatic pressure, accentuated electric field (PEF) Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2010, Gıda teknolojisi Derneği Yayınları.
16 Subject repetition
No Course Outcomes (CO) Percent
1 To be able to explain the basic processes applied in food processing. 25
2 Demonstrate knowledge and skills to carry out the production process in different areas of the food industry 25
3 Ability to integrate the knowledge gained through examples with the knowledge gained in previous lessons 25
4 Ability to demonstrate scientific thinking 25
CO 1CO 2CO 3CO 4
PO 10000
PO 20000
PO 303000
PO 40000
PO 50000
PO 600200
PO 70000
PO 820000
PO 90000
PO 10010020
PO 110000
PO 120000
ECTS Workload Number Duration,Min Total Workload
Weekly Lecture Hour (Theoretical)121802160
Weekly Practice/Lab Hour000
Homework000
Quiz000
Material Design, Preparation000
Field Studies000
Report Preparation000
Presentation000
Project Making000
Other Studies000
Mid-Term exam and pre-study1150150
Final Exam and pre-study1200200

ECTS Workload % of Mid-term Grading % of Final Grading
Weekly Lecture Hour (Theoretical)00
Weekly Practice/Lab Hour00
Homework00
Quiz00
Material Design, Preparation00
Field Studies00
Report Preparation00
Presentation00
Project Making00
Other Studies00
Mid-Term exam and pre-study300
Final Exam and pre-study050