Türk Dili

Kişig til ağırlar bulur kut kişi

Kişig til ucuzlar barır er başı

(İnsanı dil kıymetlendirir ve kişi onunla saadet bulur; insanı dil kıymetten düşürür ve insanın dili yüzünden başı gider.) (Arat, 2003, s. 23)

TANITIM

İnsanlık tarihi kadar eski olan dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan en temel araçlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlar var olduğu günden bu yana duygularını, düşüncelerini ve ihtiyaçlarını anlatma gereği hissetmiş ve bunun için çeşitli yollar aramıştır. İnsanların önceleri farklı sesler çıkararak işaretler, semboller, resimler, damgalarla anlaştığı ve zamanla bu imgelerin seslere, kelimelere dönüştüğü ve bunun sonucu olarak dilin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Zaman içerisinde insanların nüfusu artmış gruplar, kabileler oluşturmuşlar ve farklı coğrafyalara yayılmışlardır. Bu coğrafyalarda kendilerine özgü dil ve kültür meydana getirmişlerdir. Bu çerçevede her dilin kendi kökenine ve yapısal niteliklerine göre birtakım kuralları oluşmuştur. Diller bu kurallara göre gelişerek bilim, sanat ve kültürü oluşturan bir kurum haline gelmiştir. Üniversitemizin fakülte ve meslek yüksekokullarında okutulan Türk Dili dersinin temel amacı, öğrencilerin araştırma, analiz, eleştirme yeteneklerini geliştirmek ve fikirlerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde ifade edebilmeleri noktasında dilin önemini kavratarak temel dil bilinci kazandırmaktır.

MİSYON

Öğrenci merkezli ve çağdaş öğrenme prensipleri çerçevesinde lisans ve ön lisans bölümlerindeki öğrencilerimizin Türkçedeki becerilerini ve Türk dilini aktif kullanabilme yetisini geliştirmek, derslerin etkin ve verimli bir şekilde sunulmasını sağlamak, ders havuzlarını oluşturmak, koordinasyonu gerçekleştirmek temel misyonumuzdur.

VİZYON

Hedefe ulaşmada bilgi ve teknolojiyi kullanarak verimliliğin arttırılıp öğrencilerimizin çok yönlü yetişmeleri, geniş bir vizyon kazanmaları ve eleştirel düşünme yeteneği kazanmış, üretken, yeniliklere açık bireyler olmaları ve mezun olduktan sonra hayata daha bütüncül bakabilmeleri hedeflenmektedir.